WINTER-CONCERTEN IN LEUSDEN 2017 - 2018

 

10 december 2017 - Hans Van Haeften en Matijs de Roo

"IMPROVISATIE OP 4 KLAVIEREN"

 

 

Zondagmiddag 10 december, 2017

Aula 2 - Rusthof

 

“IMPROVISATIE OP VIER KLAVIEREN”

 

Hans van Haeften en Matijs de Roo

2 piano’s, clavichord en harmonium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAMMA

 

Dit concert bestaat uit een aantal verrassende improvisaties op verschillende instrumenten en

in verschillende stijlen. De spelers lichten deze improvisaties zelf toe.

 

De improvisaties worden afgewisseld met de volgende stukken:

 

Kurt Weill (1900-1950):

Complainte de la Seine

 

Frédéric Chopin (1810-1849):

Nocturne 15, in F mineur

 

Kurt Weill: Salomonssong

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):

Adagio (uit het 23e pianoconcert)

HANS VAN HAEFTEN (1986) is organist, componist, dirigent en muziekdocent.

 

Hans is als cantor-organist werkzaam bij de protestantse gemeente in Leusden. Hij geeft les in orgel- en pianospel, met veel aandacht voor improvisatie en het aanleren van goede studie-methodes. In 2017 is hij gestart met de website liedboekvoorspelen.nl waar hij zijn eigen composities uitgeeft.

 

In 2012 won hij het eerste Piet van Egmond improvisatieconcours in de Grote Kerk in Apeldoorn. In 2015 won hij de eerste prijs (koraalprijs) op het nationaal improvisatie concours in Elburg en in 2016 was hij finalist van het Internationaler Westfälischer Wettbewerb für Orgelimprovisation. Verder is van hem een lied opgenomen in het nieuwe ‘liedboek, zingen en bidden in huis en kerk’.

 

Hans studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy, Katy Satur en Theo Goedhart. Zijn orgelstudie sloot hij in 2011 af met een concert in de oude Bavo in Haarlem. Hij volgde verschillende masterclasses in orgelliteratuur en improvisatie, onder andere bij Ton Koopman, Jean-Claude Zehnder, Daan Manneke, Loïc Maillé, Peter Planyavsky en Jürgen Essl. Momenteel volgt hij improvisatielessen bij Hayo

Boerema. Zanglessen kreeg hij tijdens zijn conservatoriumtijd van Stephani Gericke, en later privé van Bas Ramselaar.

 

In maart 2015 studeerde hij na slechts 2 jaar af als koordirigent aan het Instituut Dirigenten Educatie bij Joop Schets. In zijn eindexamenprogramma dirigeerde hij onder ander de

Chichester Psalms van Leonard Bernstein en het Otce Nas van Leos Janaçek.

 

Naast de muziek studeerde hij Nederlands aan de Universiteit Leiden.

 

Hans concerteerde onder andere al in het Orgelpark Amsterdam, de Willibrordkerk in Utrecht, de Laurenskerk Rotterdam, de Concertzaal Ede en de Joriskerk in Amersfoort. Hij participeerde twee achtereenvolgende jaren in een dans- en orgelimprovisatieproject in het Orgelpark te Amsterdam, waar hij ook meedeed aan de wereldpremière van een stuk voor vier orgels tijdens het Tom Johnson festival in 2010. Vanaf 2014 organiseert hij in samenwerking met Brisk Events een jaarlijkse serie orgelconcerten op begraafplaats Rusthof in Amersfoort.

 

Hans improviseert graag, en speelt muziek uit alle stijlperiodes, met focus op nieuwe muziek en aandacht voor Nederlandse componisten. Hij is ook veelgevraagd begeleider van koren op piano en orgel.

 

Vooraf reserveren is niet nodig. Er zijn voldoende zitplaatsen.

 

          Organisatie: Brisk Events, Sluithek 6, 3831 PB, Leusden. Tel. 033-4343500.

Concerten in nauwe samenwerking met de optredende musici.

 

          De Winterconcerten in Leusden worden gesponsord door Rusthof Uitvaart Centrum Amersfoort voor gebruik van Aula 1 en catering,

  Meijerink Uitvaartzorg voor bloemenarrangementen in samenwerking met Wolter Strijker en Matrion Holding BV Leusden voor een gezellige na-zit.