4 WINTERCONCERTEN IN LEUSDEN 2019 - 2020

 

Zondagmiddag 9 februari 2020, Aula 1, Rusthof

“Het orgel als kamermuziek instrument: rond orgeltrio's van J.S. Bach”

Bert Mooiman, orgel

 

PROGRAMMA

 

 

‘Het orgel als kamermuziekinstrument: rond orgeltrio’s van J.S. Bach’

 

1. H.N. Gerber (1702 – 1775): Inventio in D gr.t.

 

2. J.S. Bach (1685 – 1750):

    Triosonate I in Es gr.t. BWV 525

     - (Geen tempoaanduiding)

     - Adagio

     - Allegro

 

3. J.S. Bach: Uit de Schübler-koralen:

    ‘Kommst Du nun, Jesu, vom Himmel herunter’ BWV 650

 

4. J.S. Bach: Triosonate IV in e kl.t. BWV 528

     - Adagio – Vivace

     - Andante

     - Un poco Allegro

 

PAUZE

 

5. Improvisatie

 

6. J.S. Bach:

    Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ (trio) BWV 664

 

7. J.S. Bach:

    Uit de Schübler-koralen: ‘Wo soll ich fliehen hin’ BWV 646

 

8. J.S. Bach:

    Triosonate VI in G gr.t. BWV 530

     - Vivace

     - Lento

     - Allegro

 

NAZIT

 

 

 

Bert Mooiman,  pianist, organist, kerkmusicus en muziektheoreticus studeerde aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag).

 

Hij behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus piano (bij Theo Bruins) en orgel (bij Wim van Beek, improvisatie bij Bert Matter) cum laude, en ontving de Fock-medaille voor zijn bijzondere artistieke prestaties. Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen in o.a. Groningen en Ljubljana.

 

De hoofdvakstudie Theorie der Muziek sloot hij af in 2003 met het artikel “Olivier Messiaen en de Franse harmonie” dat werd gehonoreerd met de Martin J. Lürsenprijs.

 

Van 1993 tot 2000 werkte hij als pianosolist voor Het Nationale Ballet. Sinds 2000 is hij als docent hoofdvak muziektheorie, piano en improvisatie en als onderzoeksbegeleider verbonden aan het Koninklijk Conservatorium.

Momenteel werkt hij tevens aan een promotieonderzoek naar de rol van improvisatie in de 19e-eeuwse muziek. Hij is betrokken bij diverse internationale projecten rond het improvisatieonderwijs, en was gastdocent in o.m. Amsterdam, Londen, Boekarest, Montreal en Graz.

 

Hij publiceerde over muziektheoretische onderwerpen en geeft colleges voor het HOVO aan de Universiteit Leiden. Als pianist treedt Bert Mooiman zowel solistisch als in kamermuziekverband op.

 

Daarnaast is hij redacteur van het tijdschrift Piano Bulletin van de European Piano Teachers Association. Sinds 1989 is hij vaste organist van de Nieuwe Badkapel (’s-Gravenhage), waar hij ook artistiek leider is van de serie Badkapelconcerten.

 

Tot 2011 was hij daarnaast titulair organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk te Breda. Als organist is Bert Mooiman regelmatig te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

Vooraf reserveren is niet nodig. Er zijn voldoende zitplaatsen.

 

          Organisatie: Brisk Events, Sluithek 6, 3831 PB, Leusden. Tel. 033-4343500.

Concerten in nauwe samenwerking met de optredende musici.

 

          De Winterconcerten in Leusden worden gesponsord door Rusthof Uitvaart Centrum Amersfoort voor gebruik van Aula 1 en catering,

         Bloemen Wolter Strijker, in samenwerking met Meijerink Uitvaartzorg, Amersfoort, Matrion Holding BV Leusden voor de communicatie.